Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2017 02:00 - Защо не е толкова лесно БПЦ да признае Македонската православна църква за автокефална
Автор: ilchev Категория: Други   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2017 02:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повече от седмица в българското социално-медийно и обществено пространство цари истерия – ще признае ли Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ) Македонската православна църква (МПЦ) за автокефална или ще ""изтърве шанса"" (по някои родни медии) да стане нейна Църква-майка. 
Всякакви люде - вътрешни и външни на Църквата, запознати и недотам запознати с църковния живот, дела и канони, изказват мнение.


Поводът

""България и Република Македония имат обща религиозна история. Българската православна църква има шанса да се превърне в църква-майка на Македонската православна църква със самото ѝ признаване."" - заяви пред bTV митрополитът на Струмица Наум.

Според дядо Наум автокефалността на МПЦ все още не била призната по политически причини. От МПЦ са изпратили писмо до Св. Синод на БПЦ, за да бъде обсъден въпросът с признаването на Македонската православна църква – Охридска архиепископия от Българската православна църква.

 

В последния брой на предаването ""Вяра и общество"" по БНТ дори беше показан оригиналния документ:

„... Синодът на Македонската православна църква – Охридска архиепископия единодушно реши да отправи конкретни предложения и въпроси към сестринската Българска православна църква, а именно: 

-         Българската православна църква-Българска патриаршия, вземайки под внимание единството на Православната църква и реалните духовни и пастирски нужди, да възстанови евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на Македонската православна църква.

-         Македонската православна църква-Охридска архиепископия, ще припознае и признае Българската православна църква-Българска патриаршия, като Майка Църква, която първа приема и признава нейната автокефалност. Същата информира за нея и обръща внимание на проблема й пред Вселенската патриаршия и другите поместни Църкви, пред тях я представлява и се застъпва за нея.

-         С подписването на този документ от главите на двете Църкви, се възстановява евхаристийното единство между всички техни епископи, което ще бъде основа за безпроблемното възстановяване на евхаристийното единство и с епископите на останалите поместни православни Църкви.

-         За признаването и възстановяването на евхаристийното единство, Българският патриарх известява Вселенския патриарх, както и главите на другите поместни църкви.

Изразяваме нашата надежда в Господа, че тези наши предложения и въпроси ще бъдат приети от Светия архиерейски синод на Българската православна църква, за радост на Свети Климент Охридски и за доброто на съвкупната църковна пълнота".

Същността на проблема

Тъй като темата е дълга и мъчна (особено за небогослови), ще кажа само, че църковното право е не по-малко дълбока и сложна материя от ""светското"". И както един лаик не би понечил да ""дава акъл"" на юристи, не по-малко респект би трябвало да бъде проявен и към една хилядолетна материя, каквато е църковното право.

Дори Св. Синод на БПЦ - Българска патриаршия да вземе решение за признаването на неканоничната и самопровъзгласила се Македонска православна църква - Охридска архиепископия, това по никакъв начин няма да повлияе на факта, че въпросната неканонична МПЦ не е призната от никоя друга поместна православна църква. 

Целия текст мкжете да прочетете на OFFNEWS.BG: 

 https://offnews.bg/analizi-i-komentari/zashto-ne-e-tolkova-lesno-bptc-da-priznae-makedonskata-pravoslavna-tca-669819.html




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilchev
Категория: Други
Прочетен: 211053
Постинги: 212
Коментари: 87
Гласове: 89
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031