Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2017 17:16 - Крим (по каталунски)
Автор: ilchev Категория: Други   
Прочетен: 511 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.10.2017 17:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разбити глави, счупени крайници, окървавени хора и улици. Хаос, агресия… Въоръжени насилници и беззащитни жертви. Над 800 ранени.

Не, уважаеми, това не е нито разказ за касапницата във Варшавското гето през май 1943 г., нито сюжет за филм на Тарантино.

Това е ""провеждането"" или по-точно смазването на рефендума за независимост на Автономна област Каталуния (или Каталония, както е коректно) в 21 век, в четвъртата по-големина икономика в ЕС.

Това е смазване на референдум точно, както преди няколко века ""цивилизованите"" конкистадори са клали и заличавали племена с хилядолетна история и култура в Южна Америка.

Това е същото, като белгийският изверг крал Леополд II (за когото учебниците по история мълчат, въпреки, че името му трябва да бъде изписано на стената на позора и да стане нарицателно за низост, бруталност и насилие), който е отговорен за смъртта на 13 млн. души в Конго и превръща населението в африканската държава в роби. Използва ги за безплатен земеделски труд, а ""провинилите се"" (чиито грях обикновено се изчерпва в това, че често припадат от тотално изтощение и глад, на които умишелно са подложени) наказва, като заповядва да им бъдат ампутирани крайници, както и на техните (често невръстни) деца…

Да, да - същата тази Белгия, в чиято столица днес се помещава Европейският парламент и се ""коват"" законите (с претенции дори за ""норми"") на демокрацията, която пък неизменно бива водена от хуманността.

Точно като наследниците на оръжейния гигант ""Круп"", с чийто ""изделия"" са се избивали народите на Европа през Втората световна война, а днес те продължават да са част от икономическия и бизнес елит на ФРГ.

Точно както ""заличителите"" на Третия Райх от Западна Европа се надпреварват със САЩ, кой да се добере пръв до някои от най-изтъкнатите и зловещи нацистки учени, за да ги използва (без предразсъдъци) в своите научно-технически проекти. От тях се възползва дори Сталин, незавивсимо, че СССР е преживял истниснки ад под немска оккупация. Но историите за безчестие и лицемерие са много. А то - лицемерието, видимо не е от днес.

Доброто старо лицемерие на Стария континент, което ни забранява да прилагаме законите в собствената си държава, а после ""пищи"", че у нас нямало законност. Същото това лицемерие и надменност, което остави братята си ""во Христа"", в курбан на османлиите, наивно рискувайки по-късно и собствената си кожа, пред портите на Виена.  

Същото това евро-лицемерие, което осъди Русия за нахлуването в Крим (който шутът на Сталин навремето подари на Украйна, след поредната водка) и днес десетилетия по-късно берем плодовете на този пиянски жест. Днес четвъртата икономика в ЕС, която също е подкрепила и е наложила санкции на Русия, заради Крим смаза брутално изконното право на един народ за независимост. Изглежда конкистадорският манталитет никога не умира. Изглежда за някои испанци опитът на Франко е по-ценен от опита на Дон Кихот. Изглежда за тях картините на Гоя трябва да са реалност.

И ако мислите, че всичко това е провокирано от ""свещеното право"" на суверенна Испания, чийто Конституиционен съд отмени референдума, който се назначава само от краля по предложение на председателя на народното събрание, одобрен от конгресса на депутатите, много се лъжете.

Истината е тривиална и съвсем обикновена, дори цинична -  allbout the money, както се пееше в една пeсен. Уви, идеалите са си идеали, но в крайна сметка всичко е заради парите. Както се казва, нищо лично, просто бизнес. И от двете страни.

Горчивата (за испанското правителство) истина е, че ако Каталуния се отдели от Испания, икономиката на кралството вероятно ще се срине.

Защото Каталуния произвежда около 25% от износа на цялата страната към ЕС и трети страни, което е около една пета от икономиката на Испания.

Та, ако си мислите, че каталунците пък са много ""(ре)пресирани"" от Кралство Исопания, та затова искат да се ""освободят"" също сте в голяма заблуда. Отново водещ мотив са парите, защото данъците, които Каталуния внася в хазната на Мадрид са 21 %.

Та, Каталуния иска независимост, която е подкрепена от 90 % от гласувалите на референдума, за да си запази тези 21 %. Испания пък не иска да я ""пусне"", за да не ги загуби.

Изобщо нещата, геополитическите ""неща"", на планетата ни, много намирисват, на "39-та година. И то съвсем не от днес.

Впрочем, каталунските власти подадоха жалба в съда в Барселона, определиха Испания като ""срам за Европа"" и призоваха ЕС да осъди кралството за нарушаване на основните права и свободи на каталунците по време на вчерашния референдум за независимост. Ръководителят на департамента по външните работи на каталунското правителство, Раул Ромева заяви на пресконференция в Барселона, че испанското правителство е нарушило чл. 7 от Лисабонския договор, който формулира неприкосновеността на демократичните права и свободи в страните от общността.

А когато има спор единият винаги е прав, но другият си остава недоволен… А недоволните рано или късно започват да търсят правата, които смятат, че са им отнети… 

Тихомир Илчев




Гласувай:
1



1. ukimus - Браво на автора Тихомир Илчев!
03.10.2017 18:13
Само заглавието е извънредно много неправилно формулирано.
Бях влязъл за да го санкционирам с червен палец, но като се зачетох, видях че съдържанието е много точно, ясно и фактологично защитава идейния замисъл, който споделям.
Просто заглавието е неправилно, поражда неточни асосиации. Защото в Крим нямаше нищо подобно на хаос, а напротив, там взеха мерки срещу бъдещите Палачи на Одеса от 2 май 2014 год., които изгориха над 100 души в Профсъюзния дом. А също и за да не стане точно като в Испанизирана Америка и Каталония, след идването на Конкистадорите или Полицейските Испански главорези на Испанския крал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ilchev
Категория: Други
Прочетен: 212767
Постинги: 212
Коментари: 87
Гласове: 89
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930